Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek na zakwasie z jajem i resztkami wędlin

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

zakwas
mąka żytnia 2-3 łyżki
czosnek 3-4 ząbki
chleb razowy skórka
zakwas 2 szkl
woda 3 szkl
jajko ugotowane na twardo 4-5
wędlina
włoszczyzna 1 porcja
grzyby suszone 5
czosnek
sól do smaku
majeranek
śmietana 3-4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek na zakwasie z jajem i resztkami wędlin

Kroki postępowania

1
Zakwas:
Mąkę wsypać do słoika ,zalać przegotowaną,letnią wodą .Dodać czosnek i skórkę chleba .obwiązać gazą i odstawić w ciepłe miejsce na ok.5-6 dni
Krok 1 - Żurek  na zakwasie z jajem i resztkami wędlin foto
2
Grzyby moczymy całą noc,na drugi dzień drobno kroimy .Gotujemy włoszczyznę na 3 szkl.wody,dodajemy grzyby , doprawiamy do smaku , gotujemy 30 min.Odcedzamy wywar.Dolewamy zakwas ,nie gotujemy .Dodajemy zahartowaną śmietanę , pieprz ,majeranek.Mieszamy .
Krok 2 - Żurek  na zakwasie z jajem i resztkami wędlin foto
3
Jeśli mamy jakieś resztki wędlin to kroimy w paski .
Krok 3 - Żurek  na zakwasie z jajem i resztkami wędlin foto
4
Kroimy drobno jaja ugotowane na twardo.
Krok 4 - Żurek  na zakwasie z jajem i resztkami wędlin foto
5
Nalewamy żurem do miseczki , wkladamy wędliny i jajka , wierzch posypujemy majerankiem i pieprzem.Podajemy ze świeżym pieczywem .Smacznego!
Krok 5 - Żurek  na zakwasie z jajem i resztkami wędlin foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wirtualnykucharz 02.11.2013 17:27
bardzo lubię żurek , szczególnie po weselu:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak