Żurek na zakwasie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • woda zimna

    1,5 - 2 litra
  • zakwas na żur

    500 ml,
  • boczek wędzony

    250 g,
  • kiełbasa biała

    2 szt,
  • ziemniaki

    3 szt,
  • cebula

    1 szt,
  • ząbki czosnku

    2 - 3
  • majeranek Prymat

    1 - 1,5 łyżki,
  • ziele angielskie całe

    4 ziareka,
  • owoc jałowca

    3 ziarenka,
  • liście laurowe Prymat

    3 szt,
  • marchewka

    1 szt,
  • pietruszka

    1 szt,
  • sól i pieprz

    do smaku
  • śmietana

    150 ml.słodka,

Dodatkowo;

  • jajka ugotowane na twardo

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewkę , pietruszkę, czosnek i cebulę obrać włożyć do garnka zalać wodą (około 1,5 litra).
Dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec oraz kiełbasę i boczek wędzony.
Gotować pod przykryciem , na małym ogniu około 40 minut.
Boczek, kiełbasę i warzywa wyjąć, przestudzic a następnie pokroić w kostkę a kiełbasę w plasterki.
Do gotującego wywaru wlać zakwas i śmietanę , dodać marchewkę , kiełbasę i boczek.
Doprawić do smaku solą i pieprzem , dodać majeranek i gotowac 10 - 15 minut.
W oddzielnym garnku ugotować obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki w takiej ilości wody, aby ziemniaki delikatnie były przykryrte.
Gdy są miękkie odlać wodę i dodać je do garnka z zupą.
Przed podaniem na talerz dodać ugotowane na twardo jajko

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 07.06.2018 18:56
dobra zupa.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat