Żurek na własnym zakwasie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka razowa

    300 g
  • ząbek czosnku

    3
  • włoszczyzna

  • ziemniaki

    4
  • Majeranek suszony Prymat

  • Kucharek przyprawa uniwersalna

  • sól

  • biała kiełbasa

    250 bawarska
  • woda letnia

    500 (przegotowana)
  • boczek wędzony

    250 plastry
  • chleb

    1 skórka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

ZAKWAS: Przegotowaną wodę wlewamy do dużego słoika, dodajemy czosnek utarty z solą, mąkę i skórkę chleba. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni (3-4). Co drugi dzień pomieszać. ZUPA: z włoszczyzny gotuję wywar. Dodaję białą kiełbasę, ziele ang, liść laurowy. Po 15 min wyjmuję białą kiełbasę i kroję w plasterki. Po 30 min wyrzucam ugotowane warzywa z włoszczyzny i do czystego wywaru dodaję ziemniaki, białą kiełbasę pokrojoną, boczek pokrojony w kostkę i zakwas. Gdy ziemniaki będą miękkie dodaję majeranek i Kucharek do smaku i gotuję jeszcze 5 min.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Betka 04.11.2012 19:21
mmm taki żurek jest najlepszy!;D
Justyna/Dzastus 27.07.2012 07:28
gratuluje :) musze sie tez nauczyc wreszcie.
BernadettaP 19.09.2011 17:03
Też robię swój zakwas:-)
Ania67 08.08.2011 07:52
taki najlepszy
Emilia22 27.11.2010 11:16
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat