Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek na wędzonym boczku

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zakwas na żur 300 ml
ziemniaki 6 szt
kiełbasa biała 4 szt
boczek wędzony 200 g
śmietana 100 ml
majeranek 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 2 szt
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku 1 szczypta
woda letnia 1,5 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek na wędzonym boczku

Białą kiełbasę i boczek przekładamy do większego garnka i zalewamy 1,5 litra wody. Nastawiamy na gaz i gotujemy na małym ogniu.

Po około pół godziny odstawiamy na chwilę garnek z gazu i wyjmujemy kiełbasę i boczek. Ziemniaki kroimy w małą i równą kosteczkę i wrzucamy je do wody w której gotowała się biała kiełbasa z boczkiem.

Dodajemy przyprawy : sól, ziarna pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe. Boczek kroimy w paski a kiełbasę w plasterki. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy zakwas i białą kiełbasę oraz boczek i majeranek.

Gotujemy jeszcze chwilę i na koniec zabielamy śmietaną.

Żurek świetnie smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 12.04.2017 08:45
moja ulubiona zupa :-)
Ada-Gaba 11.04.2017 18:40
smaczny żurek
Jolanta40 09.04.2017 12:27
bardzo dziękuję :)
Ania321 09.04.2017 11:49
bardzo smaczny :)
Wafelek2601 09.04.2017 10:06
Pyszny żurek
Małgorzata92 09.04.2017 08:47
Bardzo lubię :)
marzut 09.04.2017 08:23
Super przepis
w mojej kuchni 09.04.2017 00:06
moje smaki do zjedzenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak