Żurek na wędzonce ze smażoną cebulą i majerankiem

Żurek na wędzonce ze smażoną cebulą i majerankiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kości wędzone

    600 g
  • ziemniaki

    600-700 g
  • kiełbasa

    200 g
  • żurek

    250 ml
  • czosnek

    1 ząbek
  • cebula

    1 szt
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
  • sól i pieprz

  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 liść
  • ziele angielskie

    3-4 ziarenka
  • olej

    2 łyżki
  • jajko

    4 szt - do podania
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Żurek na wędzonce ze smażoną cebulą i majerankiem

Kroki postępowania

Krok 1 - Żurek na wędzonce ze smażoną cebulą i majerankiem foto
Wędzone kości przekładamy do garbka, zalewamy woda, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie – gotujemy wywar.
Krok 2 - Żurek na wędzonce ze smażoną cebulą i majerankiem foto
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Kiedy wywar jest już gotowy wyciągamy kości, wkładamy ziemniaki,
Krok 3 - Żurek na wędzonce ze smażoną cebulą i majerankiem foto
Kiełbasę kroimy w plasterki dodajemy do żurku wraz z ząbkiem czosnku. Gotujemy przez około 15 minut.
Krok 4 - Żurek na wędzonce ze smażoną cebulą i majerankiem foto
Zupę zalewamy żurem.
Krok 5 - Żurek na wędzonce ze smażoną cebulą i majerankiem foto
Cebule obieramy i kroimy w kostkę, szklimy na oleju, dodajemy majeranek i przesmażamy.
Krok 6 - Żurek na wędzonce ze smażoną cebulą i majerankiem foto
Przekładamy do żurku i gotujemy razem przez około 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 7 - Żurek na wędzonce ze smażoną cebulą i majerankiem foto
Jajka gotujemy na twardo. Żurek podajemy z jajkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Kasnaj 06.04.2015 19:33
zabieram ten żurek do siebie - rewelacja
iziona 01.03.2015 19:21
Oj pyszna zupka :)
natalia.doradca 01.03.2015 10:40
To co lubię...i jak pysznie wyglada:)
DorotaZ 28.02.2015 23:15
Pyszna zupka i super zdjęcia:)
Skotka 28.02.2015 19:37
Przepyszny, czuję ten zapach
Jadwiga/Jaga85 28.02.2015 17:46
Bardzo apetycznie wygląda!
MałaMi89 28.02.2015 17:14
Mmmm uwielbiam :)
joanna43 28.02.2015 16:38
taki żurek palce lizać
kokoszka
kokoszka 28.02.2015 16:38
super żurek domowy na wypasie
kloruś 28.02.2015 16:31
chętnie bym się poczęstowała!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat