Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek na naturalnym zakwasie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na żurek

woda zimna 1,5 litra
kiełbasa podwawelska 200 gram
boczek wędzony 100 gram
kostka rosołowa 1 sztuka
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 łyżka
zakwas na żur 3/4 litra
śmietana 18 proc 3 łyżki
cebula 1/2 sztuki
por 1/4 sztuki

dodatkowo

jajko ugotowane na twardo 4 sztuki

Porada

Podawać z jakiem na twardo.

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek na naturalnym zakwasie

Kroki postępowania

1
Do średniej wielkości garnka wlać 1,5 litra zimnej wody.
Krok 1 - Żurek na naturalnym zakwasie  foto
2
Obrać cebulę, umyć i dodać do garnka.
Krok 2 - Żurek na naturalnym zakwasie  foto
3
Kiełbaskę pokroić wedle uznania- można przekroić wzdłuż na pół, pokroić w kostkę lub tak jak na zdjęciu w plasterki. Wrzucić do garnka.
Krok 3 - Żurek na naturalnym zakwasie  foto
4
Boczek wędzony pokroić w cienką kostkę i także wrzucić do garnka.
Można także wcześniej podsmarzyć boczek na patelni, wtedy będzie on w żurku w postaci chrupiących skwareczków.
Krok 4 - Żurek na naturalnym zakwasie  foto
5
Następnie umyć pora i dodać go do gotującej się zupy.Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok 10 minut.
Krok 5 - Żurek na naturalnym zakwasie  foto
6
Do gotującej się zupy dodać kostkę rosołową, przyprawe w płynie, przyprawę uniwersalną oraz pieprz mielony.Całość wymieszać.
Krok 6 - Żurek na naturalnym zakwasie  foto
7
Domowy zakwas dokładnie wymieszać tak aby mąka połączyła się z odstaną wodą.
(Przepis na zakwas znajdziecie w moich przepisach).
Krok 7 - Żurek na naturalnym zakwasie  foto
8
Do zupy wlać 3/4 objętości zakwasu domowego i dokładnie wymieszać. Pozostawić do wrzenia.
Krok 8 - Żurek na naturalnym zakwasie  foto
9
W małym garnuszku dokładnie rozmieszać śmietanę 18% z jedną chochelką już przygotowanego żurku.
Krok 9 - Żurek na naturalnym zakwasie  foto
10
Gdy nie będzie już grudek wlać zawartość garnuszka do zupy ciągle mieszając. Zagotowć.
Krok 10 - Żurek na naturalnym zakwasie  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aneta41 08.01.2016 15:54
Wygląda smakowicie
Madzai 07.01.2016 19:08
fajnie wygląda
Adamorek 07.01.2016 16:22
taki jest najlepszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak