Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek na domowym zakwasie

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ZAKWAS

mąka żytnia 3-4 łyżki
woda letnia 2 szklanki
czosnek 2 ząbki
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
chleb skórka lub piętka

ŻUREK

kiełbasa biała 2 sztuki
jajko 4 sztuki
cebula 1 sztuka
woda 1,5 litry
marchew 1 średniej wielkości
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 2 ziarenka
sól do smaku
pieprz do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
chrzan tarty 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
śmietana 18 proc do zabielenia
bułki na miseczki

Porada

Według uznania możemy go mocniej lub mniej przyprawić, dodać więcej lub mniej kiełbasy.

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek na domowym zakwasie

Kroki postępowania

1
ZAKWAS: Do słoika wlewamy wodę. Dodajemy do niej mąkę i mieszamy całość by nie było gródek.
Następnie dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, ziele angielskie, liście laurowe oraz chleb. Całość delikatnie mieszamy. Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy na około 3 dni. Zakwas mieszamy każdego kolejnego dnia (drewnianą łyżką).
Krok 1 - Żurek na domowym zakwasie foto
2
Wodę zagotowujemy. Dodajemy do niej kiełbaski, obraną cebulę oraz marchew.
Krok 2 - Żurek na domowym zakwasie foto
3
Następnie dodajemy czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy całość, tak by cebula i marchew zmiękła. Miękką marchew wyjmujemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy ponownie do wywaru. Cebulę wyjmujemy.
Kiełbasę kroimy na mniejsze części. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.
Krok 3 - Żurek na domowym zakwasie foto
4
Z zakwasu wyjmujemy przyprawy oraz skórkę. Resztę mieszamy i dodajemy do wywaru. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Na koniec żurek zabielamy i dodajemy chrzan.
Gotowy rozlewamy na talerze lub do chlebowych miseczek. Podajemy z jajkiem
Krok 4 - Żurek na domowym zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzai 07.12.2015 21:37
Na pewno wypróbuję :)
Lis 07.12.2015 18:29
Pyszna taka zupka:)
ilka01 07.12.2015 13:02
świetnie podane danie
Łukasz15 07.12.2015 12:28
Nie ma to jak taki pyszny żurek
Mniam 07.12.2015 11:46
Najlepszy żurek na domowym zakwasie - pyszny!
Ewa Wojtaszko 07.12.2015 11:32
pyszny ! i to w dodatku w chlebku
Damiano
Damiano 07.12.2015 09:33
najlepszy jest taki żurek
Ewelina1991 07.12.2015 08:19
taki żurek to uczta dla podniebienia ;-)
Franciszek 07.12.2015 01:12
pięknie pdany
gusia1000 07.12.2015 00:18
Super zupa.
norweska20 06.12.2015 23:07
i ja z chęcią bym zjadła
Megg 06.12.2015 22:56
oj zjadłabym taki żurek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak