Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek na domowym zakwasie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 4 l
włoszczyzna
zakwas żytni 1 l
sól do smaku
przyprawa uniwersalna do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 3
ziele angielskie kilka ziarenek
kiełbasa 0,5 kg
boczek wędzony 30 g
jajko 10-12
Majeranek suszony Prymat
czosnek 4 ząbki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek na domowym zakwasie

Kroki postępowania

1
Włoszczyznę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do wody. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy sól ,przyprawę uniwersalną i skórę z boczku, żeby był smak wędzonki. Gotujemy na wolnym aż warzywa zmiękną.
Krok 1 - Żurek na domowym zakwasie foto
2
Przesmażyć boczek na patelni, dodać kiełasę i smażyć do zrumienienia
Krok 2 - Żurek na domowym zakwasie foto
3
Gdy warzywa zmiękną. Odcedzamy wywar, dodajemy zakwas i kiełbasę z boczkiem. Chwilę gotujemy.
Krok 3 - Żurek na domowym zakwasie foto
4
Wyłączamy zupę.Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawiamy majerankiem. Doprawiamy pieprzem i solą jeśli to konieczne. Dodajemy ugotowane na twardo jajka
Krok 4 - Żurek na domowym zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 07.04.2015 13:39
bardzo smaczny żurek
Konczi 07.04.2015 09:52
uwielbiam taki żurek
Motorek 07.04.2015 09:47
bardzo dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak