Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

żurek na domowym zakwasie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas

mąka żytnia 1 szkl
woda letnia 3 szkl
ziele angielskie 5-7
Liść laurowy suszony Prymat 1
czosnek 3

zupa

kiełbasa wiejska 1/2 kg
boczek wędzony 150 g
cebula 1 szt
Kucharek przyprawa uniwersalna

Przepis i sposób przygotowania na: żurek na domowym zakwasie

Kroki postępowania

1
szklankę mąki żytniej zalewamy 3 szklankami przegotowanej i schłodzonej wody, dodajemy przyprawy mieszamy i odstawiamy na 5 dni w ciepłe miejsce
Krok 1 - żurek na domowym zakwasie foto
2
boczek kroimy w kostkę i wytapiamy następnie dodajemy pokrojoną cebulkę -szklimy i dodajemy kiełbasę pokrojoną w pół talarki-wszystko podsmażamy
Krok 2 - żurek na domowym zakwasie foto
3
zalewamy 2 litrami wody i dodajemy kucharka 2-3 łyżki, gotujemy 10 minut następnie wlewamy zakwas, gotujemy około pół godziny
Krok 3 - żurek na domowym zakwasie foto
4
zabielamy śmietaną w ilości jak kto lubi i doprawiamy do smaku, podajemy z ziemniakami
Krok 4 - żurek na domowym zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 05.01.2015 18:52
fajny żurek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak