Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek na boczku od Hamrocyka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek wędzony 200 gram
marchewka 1 szt.
cebula biała 1 szt.
czosnek 3 ząbki
żurek 250 gram
śmietana 100 ml
przyprawy

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek na boczku od Hamrocyka

Kroki postępowania

1
Wywar gotujemy na 1kg boczku na 3 litry wody.
Boczek wkładamy do garnka i gotujemy aż boczek będzie miękki , następnie wyciągamy go z wywaru.
Odkrawamy 200 gram boczku i kroimy na drobno z powrotem wkładamy do wywaru.
Czosnek obieramy , ręką trochę go rozbijamy i wkładamy do wywaru.
Cebulę kroimy w drobną kostkę , również dorzucamy do zupy.
Krok 1 - Żurek na boczku od Hamrocyka foto
2
Wywar zalewamy żurkiem , chwilkę mieszamy by się z sobą połączyły
Krok 2 - Żurek na boczku od Hamrocyka foto
3
Marchewkę ścieramy na grubej tarce dodajemy do żurku i doprawiamy do smaku
Krok 3 - Żurek na boczku od Hamrocyka foto
4
do gotowego żurku dodajemy śmietany i podajemy z gotowanym jajkiem i ziemniakami
Krok 4 - Żurek na boczku od Hamrocyka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 07.11.2012 13:35
Zupka w sam raz dla mojego męża.
Poison1988 07.11.2012 10:48
a ten boczuś na kanapeczki... mmmm :D
EWI 07.11.2012 10:00
mniam
Barbara/zuza22_85 07.11.2012 09:30
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak