Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek mazurski

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
grzyby suszone 4 sztuki
sok z kwaszonej kapusty 1 szklanka
smalec 1 łyżka
śmietana 0,5 szkalnki
cebula 1 sztuka
mąka 2,5 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
czosnek 1 ząbek

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek mazurski

Ziemniaki obrać, opłukać i pokrajać w kostkę. Zalać wodą (6 szklanek) i ugotować. Oddzielnie ugotować grzyby suszone. Gdy ziemniaki i grzyby będą miękkie połączyć, wlać sok z kwaszonej kapusty. Cebulę drobno pokrajać, następnie lekko przesmażyć, dodać mąkę i sporządzić jasną zasmażkę, dodać do zupy, następnie podprawić śmietaną. Przyprawić do smaku zmiażdżonym czosnkiem, pieprzem oraz solą.SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

szyba 05.07.2011 09:50
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak