Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek jarzynowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zakwas na żur 500 ml
boczek wędzony 15 dag
marchew 1 sztuka
ziemniaki 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 5 sztuk
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
mleko 3,2% 3/4 szklanki
woda 2 litry
natka pietruszki

Porada

Żurek można podawać z gotowanym jajkiem lub grzankami.

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek jarzynowy

Kroki postępowania

1
Boczek kroimy w grubsze plastry, a marchew i ziemniaki w grubą kostkę.
Krok 1 - Żurek jarzynowy foto
2
Pokrojone warzywa i boczek wrzucamy do garnka. Zalewamy 2 litrami wody. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotujemy 40 minut.
Krok 2 - Żurek jarzynowy foto
3
Zestawiamy garnek z palnika, wlewamy zakwas. Mieszamy i ponownie wstawiamy na palnik i zagotowujemy powoli mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po zagotowaniu wyłączamy kuchenkę i wlewamy mleko. Mieszamy.
Żurek rozlewamy do miseczek (talerzy) i posypujemy natką pietruszki.
Krok 3 - Żurek jarzynowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak