Żurek chrzanowy

Żurek chrzanowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszny, wielkanocny żurek chrzanowy. Przepis na tradycyjną polską zupę wielkanocną.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rosół wołowy

    1,5 litra
  • śmietana 18 proc

    125 mililitrów
  • chrzan tarty Smak

    1 (175g) słoik
  • mąka

    2-3 łyżki
  • zakwas żytni

    750 mililitrów
  • cebula

    2 sztuki
  • jajka ugotowane na twardo

    6 sztuk
  • Musztarda rosyjska Prymat

    2 łyżki
  • Przyprawa do żurku i barszczu białego Prymat

    1 opakowanie
  • grzyby suszone

    40-50 gramów
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Grzyby suszone namaczamy i gotujemy w małej ilości wody, gdy zmiękną siekamy.

2. Gotujemy jajka na twardo.

3. Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle razem z grzybami.

4. Grzyby i cebulkę zalewamy rosołem, doprawiamy przyprawą do żurku oraz solą ziołową. Zagotowujemy.

5. Dodajemy zakwas i gotujemy około 10 minut. 

6. Dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i odrobiną ciepłego żuru.

7. Dodajemy stopniowo chrzan i musztardę. Dokładnie mieszamy. Podajemy z jajami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat