Przepis i sposób przygotowania na: Żurek chrzanowy
Żurek niejedno ma imię, a świadczyć o tym może ogromna ilość różnorodnych pomysłów i przepisów na jego przygotowanie, które znajdziecie w serwisie Doradca Smaku. Żurek wielkanocny, żurek z chrzanem, żurek z jajkiem i kiełbasą, a u Was jaką zupę przygotowuje się na Wielkanoc? Żurek chrzanowy do pewnego etapu przygotowuje się podobnie jak klasyczny żurek, a dopiero potem dodaje się składniki, które zaważają o jego chrzanowym smaku i charakterze. Żurek chrzanowy, jak sama nazwa wskazuje, zawiera dużą ilość chrzanu (bo aż cały słoiczek), a dodatkowo zabielany jest śmietanką 18%, dzięki czemu nabiera kremowej konsystencji.
1. Grzyby suszone namaczamy i gotujemy w małej ilości wody, gdy zmiękną siekamy.
2. Gotujemy jajka na twardo.
3. Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle razem z grzybami.
4. Grzyby i cebulkę zalewamy rosołem, doprawiamy przyprawą do żurku oraz solą ziołową. Zagotowujemy.
5. Dodajemy zakwas i gotujemy około 10 minut.
6. Dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i odrobiną ciepłego żuru.
7. Dodajemy stopniowo chrzan i musztardę. Dokładnie mieszamy. Podajemy z jajami.