Żurek Bukowiański

Żurek Bukowiański

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wędzonka

    30 dag
  • chrzan

    2 łyżki
  • czosnek

    3 ząbek
  • ziela angielskie

    kilka
  • majeranek

    2 łyżki
  • kostka rosołowa

    4
  • mąka

  • sól

  • śmietana 18 proc

  • grzanka lub suchary

  • ocet

    0,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku zagotuj 2 litry wody. Dodaj wędzonkę, kostki rosołowe, chrzan, posiekany czosnek i przyprawy. Gotuj ok 30 min. Zagęść niewielką ilością mąki, wymieszaj, zagotuj. Zupę zdejmij z ognia. Wlej kilka łyżek śmietany, zakwaś kwaskiem cytrynowym lub octem. Dodaj majeranek, przypraw solą. Podawaj z grzankami lub białą kiełbasą

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat