Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ŻUREK

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek wędzony 100 gram
biała kiełbasa 400 gram
wędzona kiełbasa np śląska 200 gram
ziemniaki 4 szt
jajko 2 szt
ziele angielskie 5 szt
czosnek 3 ząbki
cebula 1 szt
żurek 0,5 butelka
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: ŻUREK

Wstawiamy w garnku ok., 1,5 –2 litry wody. Dodajemy 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 ząbki czosnku i pół cebuli. Ziemniaki kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka. Po zagotowaniu dodajemy białą surową kiełbasę. Boczek kroimy w kostkę, przesmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy do niego pokrojoną w plasterki cienką wędzoną kiełbasę i połowę cebuli pokrojonej w kosteczkę. Zawartość patelni dodajemy do zupy. Zalewamy żurem z Kochanowa lub innym i chwilę gotujemy. Doprawiamy solą. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Mmmmm pychota.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 18.12.2012 08:36
mistrzowskie podanie, super zdjęcie :) pyyyyszna zupcia :)
Anula 29.11.2012 17:35
Szybki obiadek:)
Zdzisław 27.11.2012 16:42
żurek zawsze lubię, a te w szklanych są najlepsze gdy samemu się nie robi zakwasu
Konczi 27.11.2012 15:19
cudnie podany :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak