Żurek

Żurek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żurek

    250 ml
  • bulion

    1,5 l
  • frankfuterki

    4 sztuki
  • kiełbasa biała

    2 sztuki
  • grzyby suszone

    1/2 łyżeczki
  • majeranek Prymat

    1 łyżeczka
  • czosnek w oleju z ziołami

    3 sztuki
  • sól i pieprz

  • jaja na twardo

    4 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do gorącego bulionu dodajemy pokrojone w plasterki frankfuterki i białą kiełbasę.
Gotujemy 15-20 minut, następnie dodajemy żurek, pokrojony czosnek, przyprawy (sól, pieprz,grzyby, majeranek), gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut.
Jajka gotujemy na twardo, kroimy na 4 części i wrzucamy do żurku lub układamy na talerzu.

Podajemy z tłuczonymi kartoflami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wacław

29.03.2017 12:32
jedna z ulubionych zup :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat