Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurawionowy kisz

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 250 gram
sól 1 łyżeczka
margaryna 180 gram
woda zimna 4 łyżki

Nadzienie

żurawina 50 gram
jajko 3 sztuki
śmietana 12% 200 ml
ser żółty 80 gram
sól 1/2 łyżeczki
pieprz 1/2 łyżeczki

Dodatkowo

margaryna do wysmarowania formy
mąka pszenna

Przepis i sposób przygotowania na: Żurawionowy kisz

Ciasto:
1. W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy kawałki margaryny i wodę. Całość siekamy nożem do powstania kruszonki i zagniatamy ciasto.
2. Tak przygotowane ciasto wykładamy do żaroodpornej, wysmarowanej margaryną formy na tartę, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
3. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na około 10-15 minut.
Nadzienie:
1. W misce mieszamy jajka ze śmietaną, dodajemy starty na tarce o grubych oczkach ser, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
2. Żurawinę układamy na cieście, na wierzch wylewamy masę jajeczną i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika na około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiaaa 10.08.2015 22:41
Polecam :) A nazwa taka, bo jest z dodatkiem żurawiny, więc żurawinowy kisz :)
Saga123 10.08.2015 17:01
ciekawy pomysł :)
Agnieszka-87-25 10.08.2015 15:02
może być dobre!
Adamorek 10.08.2015 14:43
skąd taka nazwa?
Helena63 10.08.2015 13:17
ciekawe ciasto
Aleksandra/Olcia 10.08.2015 11:44
nigdy takiego nie jadłam
Joannasz3190 10.08.2015 11:42
Pyszności :)
IKrakowianka 10.08.2015 10:32
świetny pomysł
gosia56 10.08.2015 09:40
na pewno pyszne;)
idealme 10.08.2015 09:18
bardzo smaczne!
Motorek 10.08.2015 08:07
apetyczne jedzonko
Wafelek2601 10.08.2015 07:57
Wygląda super
Krzysztof15 10.08.2015 06:20
wyglada apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak