Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurawiny na super okazję

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żurawina 1 kg
cukier 2 szklanki
gruszki 3 szt
skórka pomarańczowa smażona 2 łyżki
woda 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: Żurawiny na super okazję

Żurawiny przebrać, opłukać i wysuszyć na ściereczce. W rondelku z nierdzewnej stali zagotować syrop z cukru i wody. Gruszki obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Razem z żurawinami dodać do gęstego syropu. Gotować na niewielkim ogniu, potrząsając rondelkiem do chwili, gdy żurawiny staną się szkliste. Na koniec dodać drobno posiekaną skórkę pomarańczową i szczyptę soli. Gorące żurawiny
przełożyć do małych wyparzonych ciepłych słoików i zamknąć wygotowanymi pokrywkami. Obrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 14.06.2011 17:57
świetne z dodatkiem skórki pomarańczy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak