Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurawinowa nalewka

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spirytus 1 litr
żurawina 6 szklanek
cukier 2 1/3 szklanki
miód 2 szklanki
woda 600 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Żurawinowa nalewka

Żurawinę umieszczamy w zamrażarce na ok 48 godzin. Wyjmujemy i rozmrażamy. Za pomocą blędera rozdrabniamy. Zalewamy spirytusem, który wcześniej wymieszaliśmy z wodą. Tak, odstawiamy na ok 16 dni.
Kazdego dnia rano i wieczorem potrząsamy słojem (duży słój).


Miód łączymy z cukrem. Dodajemy ok 1,5 szklanki wody, mieszamy (woda musi być gorąca). Wystudzamy. Dodajemy do przefiltrowanej (przez gazę) nalewki. Odstawiamy ponownie na ok 16 dni.
Następnie przelewamy w butelki, przepuszczamy je do niej przez gazę.


Nalewka najlepsza po ok 2 miesiącach, ale można pić od razu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Botwinka 02.06.2013 16:08
super naleweczka
Noruas 24.04.2013 19:51
mnaim! ślicznie wygląda, nie postałaby u mnie roku :)
Ewa104 24.04.2013 15:26
Jeśli mogę coś od siebie dodać, to proponuję pić takie nalewki co najmniej po upływie pół roku.Stanowczo zyskują na smaku.A najlepiej po roku.Ja robiąc żurawinową tylko nakłuwam owoce,nie blenduję.Smak pewnie ten sam,ale jest klarowna.
zielonamorelka 24.04.2013 13:48
uwielbiam żurawinę pod każdą postacią
iwi 24.04.2013 12:43
Nie ma jak ,,power''z takiej nalewki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak