Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurawinowa ćwikła z chrzanem :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1 średni buraczek ćwikłowy
10 dag tartego chrzanu
sól
miód płynny
sok z cytryny
2 łyżki konfitury do mięs z żurawiny
2 łyżki suszonej żurawiny ( jeśli jest za sucha to wcześniej namoczyć )

Przepis i sposób przygotowania na: Żurawinowa ćwikła z chrzanem :

Rozpoczynamy od przygotowania podstawowej ćwikły .W zasadzie jest to standardowy przepis tyle , ze nie używam cukru a miód ( jest zdrowszy ).
Buraczki ugotować do miękkości w łupinach . Obrać . Utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ). Wymieszać z utartym chrzanem . Doprawić solą , miodem, sokiem z cytryny .

Dodać do smaku konfitury żurawinowej ( takiej jak do mięs ) + suszone żurawiny .Doskonała o ostro-winnym smaku. Pasuje do mięs , wędlin i pasztetów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edyta18-20 25.09.2010 11:32
coś dla mnie
Justyna223 02.08.2010 19:13
śliczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak