Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurawina pasteryzowana w syropie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żurawina świeża lub mrożona 2 kg
cukier kryształ 1 kg
skórka z cytryny do smaku
Cynamon cały Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Żurawina pasteryzowana w syropie

Owoce dokładnie przebrać, umyć i osączyć.
Przesypać do dużej miski dodając warstwami cukier.
Skórkę z cytryny wyszorować i sparzyć, osuszyć i cienko skroić ostrym nożem (tylko żółta warstwa!) wprost do owoców.
Nakryć miskę i pozostawić w ciepłym miejscu na jakiś czas, aby owoce puściły sok. Co jakiś czas przemieszać.
Przełożyć do słoików, do każdego dodać kawałek cynamonu i kawałek skórki cytrynowej, zalać wytworzonym syropem, zakręcić i zapasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak