Żurawina

Żurawina

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żurawina

    3 kg
  • cukier

    2 kg
  • woda

    1 szklanka
  • wanilia

    1 laska
  • gruszki

    2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żurawinę sparzyć gorącą wodą i odcedzić. Zagotować wodę z cukrem. Obrać gruszki, pokroić drobno, wrzucić do wody. Dodać żurawinę. Dusić 40 minut. Następnie włożyć do słoików, zakręcić, pasteryzować. Zagotować w dużym, płaskim garnku wodę, położyć na dno gazę lub ścierkę, włożyć do wrzącej wody zakręcone słoiki i gotować od zagotowania 5-10 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

FAFIK

31.01.2011 06:46
Taka żurawinka świetnie będzie pasować do mojego sera Camembert w sezamie :) Dzięki za przepis, bo zawsze kupowałem gotowe!

aisoglam

08.12.2010 18:39
podoba mi się

RenataZ-et

05.12.2010 17:17
fajny pomysł

Margo1

03.12.2010 17:48
robiłam kiedyś ale mi się już skończyły słoiczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat