Żurawina

Żurawina

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żurawina

    2,5 kg
  • cukier

    1,2 kg
  • woda

    1 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Żurawina foto
Żurawinę przebieramy i myjemy.
Do dużego garnka wlewamy szklankę wody i wsypujemy cukier. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
Do gotującej wody z cukrem wrzucamy połowę żurawiny i gotujemy na średnim ogniu.
Krok 2 - Żurawina foto
Gdy żurawina zmieni swoją objętość, po ok 10 minutach dorzucamy pozostałą część.
Całość gotujemy przez ok. 30-40 minut i odstawiamy do ostygnięcia.
Kolejnego dnia wstawiamy żurawinę ponownie na średni ogień i trzymamy od czasu bulgotania ok. 15 minut
Krok 3 - Żurawina foto
Studzimy. Wieczorem znów wstawiamy na ok 15 minut i studzimy.
Trzeciego dnia żurawinę blendujemy i zagotowujemy.
Gorącą żurawinę wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Słoiki możemy zapasteryzować dowolnym sposobem przez ok 10 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Beata999

05.11.2013 00:17
Poza cudowną witaminą podoba mi się ta niebieska czapeczka.

Mniam

04.11.2013 14:36
A ja przegapiłam żurawinę i nie mogę już dostać świeżej :(

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat