Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żur wigilijny z kluseczkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zakwas na żur 250 ml
bulion warzywny 1 kostka
marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
cebula 1 szt
śmietanka kremowa 100 ml
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
olej
Kluseczki: maka pszenna 6 łyżek
woda 9 łyżek
olej 2 łyżki
sól 1 szczypta
grzyby suszone 25 g

Przepis i sposób przygotowania na: Żur wigilijny z kluseczkami

Grzyby zalać letnią wodą i odstawić na noc.Odsączyć i pokroić na
kawałki lub paseczki i gotować w małej ilości wody,aż zmiękną.
Marchewkę i pietruszkę oczyścić. Cebulę obrać,posieka,ć zeszklić na
oleju.
Zagotować 2 litry wody,wrzucić kostkę bulionową i startą na tarce
marchewkę, pietruszkę. Zagotować, dolać zakwasu na żur,gotować 10
minut. Dodać grzyby razem z wodą w której się gotowały i zeszkloną
cebulę. Gotować jeszcze 20 minut. Na koniec dodać śmietankę,doprawić
do smaku cukrem,solą i pieprzem.

Kluseczki: z podanych składników wyrobić dość gęste ciasto,Skubać
kawałki ciasta i wrzucać na wrzącą,osoloną wodę. Gotować w osolonej
wodzie około 4 minuty od wypłynięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 10.01.2014 08:29
przepis do wypróbowania
Anna169Hosz 11.12.2013 09:58
Interesujące, u nas na Wigilie jest zawsze barszcz albo grzybowa... żur czasem bywał u mojej ciotki, ale nigdy z kluseczkami tylko z kaszą gryczaną.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak