Żur wielkanocny z grzybami leśnymi i białą kiełbasą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Święta bez wielkanocnego żurku nie istnieją! Poznajcie tradycyjny przepis kuchni polskiej na to danie.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żurek śląski Kucharek

    1 opakowanie
  • Bulion grzybowy

    1 kostka
  • grzyby leśne

    6 sztuk
  • cebula

    1 sztuka
  • boczek wędzony

    3 plastry
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • kiełbasa biała

    1 sztuka
  • chrzan tarty Smak

    2 łyżeczki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • przepiórcze jaja

    8 sztuk

Do smaku

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • majeranek Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku gotujemy 1 l wody, dodajemy kostkę grzybową, rozpuszczamy, wrzucamy suszone grzyby i gotujemy do miękkości. Ugotowane grzyby wyciągamy, kroimy w paski.

Na patelni na oleju smażymy pokrojony w paski boczek, pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek i dodajemy grzyby. Żurek rozprowadzamy dokładnie ½ l zimnej wody, wlewamy do gotującego się wywaru, mieszamy i gotujemy.

Następnie dodajemy podsmażone grzyby z boczkiem i cebulą.

Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w plastry białą kiełbasę i dodajemy do żurku. Tak przygotowany aromatyczny żurek doprawiamy do smaku chrzanem i przyprawami.

 

Kucharek_pl
Podajemy w małych chlebkach z jakami przepiórczymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat