Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żur Śląski na zakwasie

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

3 ząbki czosnku
4 laski białej kiełbasy
kilka ugotowanych na twardo jaj
1\\2 szkl kwaśnej albo słodkiej śmietany
mąka przenna do zagęszczenia
mąka żytnia 6 łyżek
zupa
woda 2 l

Przepis i sposób przygotowania na: Żur Śląski na zakwasie

W garnku zalewamy mąkę przegotowaną i przestudzoną wodą. Wody dolewamy tyle, żeby otrzymać średniej gęstości mieszaninę. Odstawiamy na kilka dni by sfermentowała. Do wody dodajemy zakwas średnio około 1\\2 l. zakwasu na 2 litry wody. Pod koniec gotowania dodajemy przepuszczoną przez praskę czosnek. Zupę możemy okrasić pokrojoną w kostkę białą kiełbasą a przed samym podaniem wkroić do niej ugotowane na twardo jajo. Żur można zaciągnąć śmietaną a jeśli jest zbyt rzadki, zagęścić łyżką mąki pszennej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 18.08.2011 16:39
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak