Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żur śląski na domowym zakwasie

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia szklanka
otręby żytnie 1/3 szklanki
czosnek 4 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 1
cukier łyżeczka
drobno pokrojona słonina łyżka
cebula 1
kiełbasa śląska 2 sztuki
kminek Prymat kilka ziaren
sól i pieprz do smaku
woda letnia 0,75 l
boczek 250 ze skórą
jajko ugotowane na twardo do podania
chleb razowy skórka

Przepis i sposób przygotowania na: Żur śląski na domowym zakwasie

Kroki postępowania

1
Mąkę żytnią, otręby, cukier umieścić w słoiku, zalać letnią wodą. Dodać liść laurowy, skórkę chleba razowego oraz czosnek. Słoik obwiązać bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 5 dni.
Krok 1 - Żur śląski na domowym zakwasie foto
2
Do garnka wlać 2 litry wody. Z boczku odciąć skórę i wrzucić do garnka razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Zagotować. Grzyby umieścić w miseczce i zalać wrzącą wodą. Odstawić pod przykryciem na 10 minut. Następnie całość wlać do zupy. Gotować, aż grzyby zmiękną.
Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić słoninę i podsmażyć boczek i cebulę.
Krok 2 - Żur śląski na domowym zakwasie foto
3
Kiedy grzyby zmiękną, do zupy wlać zakwas na żur, dodać kminek. Całość zagotować. Dodać podsmażony boczek, cebulę i słoninę, ponownie doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z pokrojonymi w ćwiartki jajkami i gotowanymi ziemniakami.
Krok 3 - Żur śląski na domowym zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 25.03.2013 20:46
wspaniały przepis
dianix 25.03.2013 20:18
taki zur jest pyszny
marcia7 25.03.2013 20:09
domowy zawsze najlepszy
Rafał3 25.03.2013 19:53
Wspaniały smak i aromat MNIAM
Boska_Agatka 25.03.2013 19:50
Wyśmienite palce lizać
tomek18 25.03.2013 19:35
pyszny żureczek!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak