Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żur śląski

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kiełbasa biała 3 szt
kiełbasa wiejska 400 g
ziemniaki 400 g
jajko 4 szt
chrzan tarty 2 łyżki
czosnek 3 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 3 szt
majeranek
sól
pieprz
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Żur śląski

Do garnka z 3 litrami wody wkładamy białą kiełbasę, wędzoną, liść laurowy, ziele angielskie, małą cebulkę i grzybki, całość gotujemy. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni z drugą drobno pokrojoną cebulą, dodajemy do wywaru. Ziemniaki kroimy w kostkę i również dodajemy do wywaru. Całość gotujemy do miękkości ziemniaków. Wlewamy zakwas i doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i wyciskamy przez praskę czosnek. Gotujemy całość około 10 minut. Na koniec dodajemy chrzan, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Podajemy z ugotowanymi jajkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patryska76 17.04.2014 10:19
Żurek idealny na Wielkanoc :)
Krystyna32 17.04.2014 10:17
zapowiada się pysznie
Ewelina1991 17.04.2014 09:14
bardzo pyszny żurek
w mojej kuchni 17.04.2014 09:04
żurek lubimy nie tylko na świeta
Megg 16.04.2014 19:40
przepyszny żurek
Wafelek2601 16.04.2014 18:25
Bardzo taki lubię
Zdzisław 16.04.2014 16:37
taki jak lubię
Milka100 16.04.2014 15:14
pyszny żurek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak