Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żur na wędzonce

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek wędzony 50 dag
kiełbasa biała 40 dag
kiełbasa zwyczajna 30 dag
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
chrzan świeżo starty 2 łyżki
Chrzan śmietankowy Smak 1 łyżka
zakwas na żur 1/2 litra
śmietana 18 proc 1/2 szklanki
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
Majeranek suszony Prymat
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
jajka ugotowane na twardo

Przepis i sposób przygotowania na: Żur na wędzonce

Marchewkę i pietruszkę obieramy myjemy, wkładamy do garnka, dodajemy boczek w całości i zwyczajną kiełbasę, zioła-liść laurowy i ziele angielskie,zalewamy zimną wodą -około 2 litry i gotujemy 30 minut wywar, warzywa wyjmujemy, boczek i zwyczajną kiełbasę kroimy w kostkę dodajemy do wywaru, wrzucamy białe kiełbaski i ponownie gotujemy 15 minut, wlewamy zakwas dodajemy starty chrzan ,majeranek, sól i pieprz , po zagotowaniu zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku chrzanem ze słoiczka.Podajemy z gotowanymi jajkami na twardo

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 28.11.2016 21:06
Pyszna zupka
Wacław 13.05.2015 13:06
takiego zurku na pewno bym nie odmówił ;-)
Adamorek 13.05.2015 11:57
taki jest najsmaczniejszy
norweska20 13.05.2015 00:23
pyszności.....chętnie bym zjadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak