Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żur na domowym zakwasie

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Zakwas

mąka pszenna 4 łyżki
woda letnia 2 szkl
ząbki czosnku 4 szt

Dodatki

woda 2 litry
jajko ugotowane na twardo 7 szt
kiełbasa podwawelska 400-500 g
Liść laurowy suszony Prymat 1-2
Ziele angielskie całe Prymat 4-5
majeranek 1 łyżka
czosnek ząbki 3-4 szt
koperek
sól do smaku
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Żur na domowym zakwasie

Kroki postępowania

1
Jaja gotujemy na twardo.
Krok 1 - Żur na domowym zakwasie  foto
2
Kiełbasę kroimy w kostkę , podsmażamy na patelni.
Krok 2 - Żur na domowym zakwasie  foto
3
W garnku gotujemy wodę z listkiem i zielem .
Krok 3 - Żur na domowym zakwasie  foto
4
Kilka dni wcześniej robimy zakwas: do słoika wsypujemy mąkę , zalewamy przegotowaną , ostudzoną wodą , dodajemy obrany czosnek.słoik przykrywamy ściereczka . odstawiamy na kilka dni. Gdy jest kwaskowaty , to znak , że jest gotowy do użycia.
Do zagotowanej wody , wlewamy zakwas , mieszamy i gotujemy 5 minut .
Krok 4 - Żur na domowym zakwasie  foto
5
Dodajemy kiełbasę , gotujemy 10-15 minut.Solimy , pieprzymy.Wsypujemy roztarty majeranek.
Krok 5 - Żur na domowym zakwasie  foto
6
Studzimy ugotowane jaja , obieramy , kroimy i przed podaniem dodajemy do żurku.
Krok 6 - Żur na domowym zakwasie  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

martyna94 26.06.2015 17:09
domowy jest najsmaczniejszy
Bernadeta1 23.06.2015 18:36
na pewno bardzo smaczny
pestka 23.06.2015 17:58
lubię taką zupkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak