Zupy polskie, czyli zalewajka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    600 g
  • marchewka

    1 szt
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • liść laurowy

    2 szt
  • ziele angielskie

    6 szt
  • bulion

    1 litr
  • zakwas na żur

    1/2 litra
  • śmietana 18 proc

    1 łyżka
  • cebula

    1 szt
  • smalec

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki i marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy gorącym bulionem, lekko solimy, dodajemy listek i ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. Wrzucamy rozgnieciony czosnek, dolewamy zamieszany zakwas, chwilę gotujemy mieszając, aby mąka z zakwasu nie przywarła do dna garnka, po czym zupę zaprawiamy śmietaną.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na patelni, aż do zrumienienia. Wkładamy do zupy, solimy i pieprzymy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
msmariusz 14.01.2014 00:12
fajny przepisik , trzeba się skusić
Marlenka.S 08.01.2014 21:05
muszę spróbować
ppaulina 08.01.2014 11:41
jeszcze takiej nie jadłam
as28 08.01.2014 11:01
mniam mniam
Romanowka 08.01.2014 10:32
Smaczna zupka, lubię zupy na zakwasie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat