Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupka warzywna z groszkiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

groszek 3 łyżki
marchewka 0,5 sztuki
ziemniak 1 sztuka
kasza manna 2 łyżeczki
cebula 1 łyżka
woda 1,5 szklanki
pietruszka 1 łyżeczka
koperek 1 gałązka
żółtko jajek 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupka warzywna z groszkiem

Warzywa dokładnie umyć, obrać. Drobno posiekac cebulę żeby jej objętość była równa mniej więcej jednej łyżce a ziemniaka pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do wody wraz z gałązką koperku. W międzyczasie zetrzec marchewkę i pietruszkę na tarce z grubymi okami.

Kiedy będą już starte, dorzucić je do ziemniaka i cebuli. Jeśli ziemniak szybko zmięknie dodać groszek mrożony oraz kaszę manną i co jakiś czas mieszać, ostawic do zagotowania. Zupkę wzbogacamy dodając do niej starte żółtko jaja. Wyrzucamy gałązkę koperku.

Przed podaniem można dodać odrobinę majeranku do smaku. Z podanej porcji mój 10 miesięczny syn ma obiadek na dwa dni (po ok. 180 ml porcja). Przed poddaniem wzbogacamy o witaminę C w kropelkach.

NIE PODAWAĆ DZIECIOM, KTÓRE NIE PRZEBYŁY EKSPOZYCJI NA GLUTEN (w trakcie podawania glutenu ilość kaszy manny można zmniejszyć). Ze względu na duże kawałki lepiej podawać ją w takiej postaci dzieciom z ząbkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

natii3624 07.05.2013 01:52
Jest po prostu super! :)
Katarzyna40 13.04.2013 10:51
smakowite :) sama bym chętnie skosztowała

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak