Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupka pomidorowa z kluseczkami ryżowymi

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z kurczaka mały pojedynczy
pomidory gruntowe 350 g
jajko średnie
mąka ryżowa (skrobia) do kluseczek
masło
lubczyk świeży mała gałązka
marchewka średnia

Przepis i sposób przygotowania na: Zupka pomidorowa z kluseczkami ryżowymi

Filet z kurczaka pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać marchewkę pokrojoną w grube krążki i gałązkę lubczyku. Gotować ok. pół godziny od zawrzenia. Przecedzić.

W tym czasie sparzyć i zahartować gruntowe pomidory (jak najbardziej dojrzałe i aromatyczne), przełożyć do blendera i zmiksować z dodatkiem marchewki oraz mięsa z wywaru.

Na patelni rozpuścić łyżkę masła i wlać przecier pomidorowo-mięsny. Dusić kilkanaście minut, aż lekko odparuje.

W tym czasie wybić do kubeczka jajko, dodać nieco mąki ryżowej i dokładnie wymieszać - wlewać niewielkimi porcjami na wrzący rosół. Kiedy kluseczki wypłyną, dodać przecier pomidorowo-mięsny, wymieszać i krótko zagotować.

Do gotowej zupy dodać odrobinę świeżego masła do smaku.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 26.01.2017 01:10
Lubię taką :)
anka1988 25.01.2017 18:19
często taka robię synkowi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak