Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupka gryczano-szpinakowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szpinak baby 100 g
ziemniak średni
kasza gryczana niepalona 2-3 łyżki
marchewka niewielki kawałek
masło 1 łyżka
mleko lub jogurt
koperek świeży

Przepis i sposób przygotowania na: Zupka gryczano-szpinakowa

Kaszę gryczaną opłukać na sitku, odcedzić i przełożyć do garnka - zalać gorącą wodą. Dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę ziemniaczka oraz rozdrobniony kawałek marchewki. Gotować do czasu, kiedy warzywa i kasza będą zupełnie miękkie. W międzyczasie przebrać i opłukać młody szpinak, oderwać włókniste ogonki, a listki posiekać i dodać do zupy pod koniec gotowania. Dodać również posiekany koperek do smaku. Gotować jeszcze ok. 5 minut. Następnie dodać do zupki świeże zimne masło i całość zmiksować.
Przed podaniem zabielić odrobiną mleka lub naturalnego jogurtu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak