Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa-krem z zielonego groszku

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion 1/2 litra
śmietana 30% 200 ml
sól i pieprz do smaku
groszek ptysiowy do dekoracji
spienione w ekspresie mleko
groszek 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa-krem z zielonego groszku

Jeżeli używamy mrożonego groszku-musimy go najpierw rozmrozić.

Bulion zagotowujemy i wrzucamy do niego groszek oraz wlewamy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i niemal natychmiast zdejmujemy garnek z ognia. Dzięki temu zupa będzie miała piękny intensywny kolor.

Zupę partiami miksujemy w blenderze, doprawiając do smaku. Tu niestety sprawdza się zasada, że im lepszy, mocniejszy blender, tym bardziej jednolita i kremowa będzie zupa. Ja mam najzwyklejszy, więc w mojej zupie gdzieniegdzie widać maleńkie kawałeczki skórek, nie wpływa to jednak na smak zupy, a kolor i tak rekompensuje niedociągnięcia.

Zupę podajemy natychmiast, udekorowaną spienionym mlekiem oraz groszkiem ptysiowym lub grzaneczkami. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cukiereczek13 29.12.2012 20:19
robiłam z mascarpone :) takie zupki sa super :) i zdjęcie bardzo apetyczne ;)
Beata61 29.12.2012 19:48
podziwiam apetyczne zdjęcie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak