Zupa-krem z borowików z grzankami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • suszonych prawdziwków

    3 garści
  • selera

    kawałek
  • pietruszka

    1
  • marchewki

    2-3
  • cebula

    1
  • masła

    2 łyżki
  • śmietany

    100 ml
  • ziemniaki

    3
  • przyprawy

  • grzanki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kilka kromek chleba pokroiłam w kostkę i wrzuciłam na rozgrzaną patelnie skrapiając je oliwą - podsmażyłam aż się zezłociły, odłożyłam.
Prawdziwki suszone (borowiki szlachetne), pokruszyłam, zalałam w garnku 4 szkl. wody i zostawiłam na 30 min. do namoczenia a następnie postawiłam na gaz, gotowałam ok. 30 min. na wolnym ogniu. Warzywa obrałam. Do grzybów wrzuciłam marchewkę, selera i pietruszkę oraz liść laurowy, gotowałam następne 30 min.. po czym dodałam ziemniaki pokrojone w kostkę i gotowałam aż były miękkie. Cebulę posiekałam i przysmażyłam na złoto na maśle, przełożyłam do zupy i doprawiłam do smaku solą, pieprzem i odrobiną świeżego tymianku. Wyjęłam z zupy marchew żeby nie psuła koloru a zupę zmiksowałam na krem. Dolałam śmietanę 18%, podgrzałam, ale już nie gotowałam. Podałam z grzankami i natką pietruszki.
Jeśli zupa będzie za gęsta to dolejcie troszkę wody albo wywaru z jarzyn.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Misia90 21.09.2011 20:25
ekstra
Marysia 21.09.2011 20:15
super
Karolina69 21.09.2011 20:06
fajne
eli_555 25.04.2011 23:07
Ale pysznie wygląda,aż czuję jej zapach.
Henryka2 15.01.2011 14:42
Moja ulubiona!
wedith1 10.01.2011 20:20
Mniaaaaaaaaaaaam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
jolaxa1 07.01.2011 19:43
dobre
matii6 30.12.2010 15:59
bardzo smacznie wygląda
iwa643 28.12.2010 09:27
wygląda super wypróbuję
SmacznaPyza 27.12.2010 19:51
ta co prawda nie wigilijna była, ale rzeczywiście pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat