Zupa-krem pomidorowo-paprykowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka czerwona

    2 strąki
  • pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • masło

    1 łyżeczka
  • olej do smażenia

    1 łyżeczka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • cukier

    do smaku
  • Bazylia suszona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • oregano

    1/2 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Paprykę myjemy, kroimy w kosteczkę, dusimy w garnku do miękkości na łyżce masła. Dodajemy granulowane strąki papryczki chili. Pod koniec duszenia (ok. 20 minut) na patelni (na rozgrzanym oleju) podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy pół łyżeczki soli ziołowej, bazylię oraz oregano. Podsmażamy, dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Po chwili dodajemy pomidory z puszki. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie blendujemy zawartość patelni łącznie z papryką i resztą koncentratu pomidorowego na gładki krem.
Gotowy krem umieszczamy w garnku, dolewamy wodę (tak, by zupa nadal była gęsta), przyprawiamy do smaku, zagotowujemy. Podajemy z makaronem, paluchami chlebowymi lub grzankami. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
barbara11561 26.07.2012 09:39
musi być pyszna twoja zupka ,z takimi dodatkami:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat