Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa-krem pomidorowo-paprykowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 2 strąki
pomidory krojone z puszki 1 puszka
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
masło 1 łyżeczka
olej do smażenia 1 łyżeczka
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
cukier do smaku
Bazylia suszona Prymat 1/2 łyżeczki
oregano 1/2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa-krem pomidorowo-paprykowa

Paprykę myjemy, kroimy w kosteczkę, dusimy w garnku do miękkości na łyżce masła. Dodajemy granulowane strąki papryczki chili. Pod koniec duszenia (ok. 20 minut) na patelni (na rozgrzanym oleju) podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy pół łyżeczki soli ziołowej, bazylię oraz oregano. Podsmażamy, dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Po chwili dodajemy pomidory z puszki. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie blendujemy zawartość patelni łącznie z papryką i resztą koncentratu pomidorowego na gładki krem.
Gotowy krem umieszczamy w garnku, dolewamy wodę (tak, by zupa nadal była gęsta), przyprawiamy do smaku, zagotowujemy. Podajemy z makaronem, paluchami chlebowymi lub grzankami. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 26.07.2012 09:39
musi być pyszna twoja zupka ,z takimi dodatkami:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak