Zupa ziemniaczano-cukiniowa z gremolatą

Zupa ziemniaczano-cukiniowa z gremolatą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    500g
  • por

    1/2
  • marchewka

  • cebula

    1
  • cukinia

    1 duza lub 2 małe
  • masło

    2 łyzki
  • sól

  • bulion warzywny

    1 l
  • czosnek

    2 ząbki
  • papryczka chili

    1/2
  • skórka z cytryny

  • sok z cytryny

    1 łyzeczka
  • natka pietruszki

  • oliwa

  • świezo zmielony pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku z grubym dnem roztopić masło. Wrzucić por w krazkach, marchewkę w kostkę i cebulę, kiedy się nieco podsmażą domieszać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz cukinie obrana w kostkę i dusić warzywa jeszcze przez 1-2 minuty, cały czas mieszając. Wlać bulion, całość zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować całość ok. 15 minut do czasu, aż ziemniaki zmiękną. W tym czasie przyrządzić gremolatę. Wymieszać posiekaną bardzo drobno cukinię, natkę, skórkę z cytryny, sok z cytryny, czosnek i chilli, doprawić solą, pieprzem i polać oliwą. Wymieszać. Odstawic na czas gotowania si ezupy. Zupę zmiksować blenderem, posolić, popieprzyć i rozlać na talerze. Gremolatę łyżką dawać na srodek talerza do zupy. Pozostałą gremolatę postawić
w miseczce na stole, aby każdy mógł dokladac do zupy w trakcie jedzenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
eli_555 14.02.2011 22:56
pyszna zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat