Zupa ziemniaczana z ziołami

Zupa ziemniaczana z ziołami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • estragon

    1 łyżeczka
  • oregano

    1 łyżeczka
  • mięta

    1 łyżeczka
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • cebula biała

    2 sztuki
  • boczek

    20 surowy wędzony
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroję boczek w kosteczkę, obieram ziemniaki, kroję w kosteczkę, cebule kroję w piórka.Najpierw podsmażam boczek, kiedy mam już pysznie wypieczony dodaję cebulę i teraz trzeba pilnować, żeby nie przypalić. Kiedy cebulka się zarumieni dodaję ziemniaki. Kiedy ziemniaki zaczynają przywierać, pomimo częstego mieszania wrzucam po łyżeczce zmielonych ziół, sól i pieprz. Teraz wystarczy tylko przemieszać, żeby zioła obtoczyły ziemniaki, ale się nie przypaliły i zalewam 2 litrami najlepiej gorącej wody. Zupa potrzebuję jeszcze ok. 20 minut gotowania, chociaż jest to bardzo ciężkie, bo zapach przyciąga do kuchni głodomorów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat