Zupa ziemniaczana z pomidorami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler

    1/2 sztuki
  • ziemniaki

    6 sztuk
  • pomidor

    4 sztuki
  • posiekana natka z pietruszki

    5-6 łyżek
  • masło

    1 łyżka
  • mleko

    1 szklanka
  • sól, pieprz

    do smaku
  • cebula

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa obrać, umyć, zalać wrzącą wodą (ok. 2 litrów), dodać cebulę, ugotować (około 1 godziny). Gdy będą miękkie, przetrzeć przez sito. Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę, zalać wrzącą wodą, osolić, ugotować. Następnie dodać wraz z wywarem, w którym się gotowały, do przetartej zupy, zagotować mleko, dolać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w plastry, wrzucić do zupy, dodać natkę z pietruszki i masło. Przyprawić do smaku solą i odrobiną pieprzu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 10.11.2010 20:23
Pycha!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat