Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ziemniaczana z kalarepą i pieczarkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wieprzowe 30 dag( z kością)
kalarepka młoda 2 szt
marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
ziemniaki 30-40 dag
cebula 1 szt
pieczarki 10 dag
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Ziele angielskie całe Prymat 6-7 szt
mąka pszenna 2 łyżki
smalec 2 łyżki
oliwa 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
sos sojowy do smaku
posiekana zielenina

Porada

Zupa ziemniaczana z kalarepką i pieczarkami na wywarze z mięsa jest wyśmienita. W sam raz na chłodne jesienne i zimowe dni.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ziemniaczana z kalarepą i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Cebulę posiekać, zeszklić na oliwie, dodać posiekane pieczarki, podsmażyć.
Krok 1 - Zupa ziemniaczana z kalarepą i pieczarkami foto
2
Umyte mięso z kością włożyć do garnka, wlać 1,5-2 l wody, dodać odrobinę soli i gotować do miękkości mięsa ( po zagotowaniu usunąć szumowiny).
Krok 2 - Zupa ziemniaczana z kalarepą i pieczarkami foto
3
Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i kalarepki obrać, pokroić w kostkę. Wsypać do garnka.
Krok 3 - Zupa ziemniaczana z kalarepą i pieczarkami foto
4
Wlać przecedzony przez sitko wywar z mięsa, dodać liść laurowy, angielskie ziele i gotować do miękkości.
Krok 4 - Zupa ziemniaczana z kalarepą i pieczarkami foto
5
Z mąki i smalcu zrobić rumianą zasmażkę.
Krok 5 - Zupa ziemniaczana z kalarepą i pieczarkami foto
6
Połączyć z zupą, dodać podsmażone pieczarki, zagotować.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym lub przyprawą do zup w płynie. Przed podaniem obficie posypać posiekaną natką pietruszki.
Krok 6 - Zupa ziemniaczana z kalarepą i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak