Zupa ziemniaczana z kalarepą i pieczarkami

Zupa ziemniaczana z kalarepą i pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wieprzowe

    30 dag( z kością)
  • kalarepka młoda

    2 szt
  • marchewka

    1 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • ziemniaki

    30-40 dag
  • cebula

    1 szt
  • pieczarki

    10 dag
  • liść laurowy

    1 szt
  • ziele angielskie całe

    6-7 szt
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • smalec

    2 łyżki
  • oliwa

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • sos sojowy

    do smaku
  • posiekana zielenina

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa ziemniaczana z kalarepą i pieczarkami foto
Cebulę posiekać, zeszklić na oliwie, dodać posiekane pieczarki, podsmażyć.
Krok 2 - Zupa ziemniaczana z kalarepą i pieczarkami foto
Umyte mięso z kością włożyć do garnka, wlać 1,5-2 l wody, dodać odrobinę soli i gotować do miękkości mięsa ( po zagotowaniu usunąć szumowiny).
Krok 3 - Zupa ziemniaczana z kalarepą i pieczarkami foto
Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i kalarepki obrać, pokroić w kostkę. Wsypać do garnka.
Krok 4 - Zupa ziemniaczana z kalarepą i pieczarkami foto
Wlać przecedzony przez sitko wywar z mięsa, dodać liść laurowy, angielskie ziele i gotować do miękkości.
Krok 5 - Zupa ziemniaczana z kalarepą i pieczarkami foto
Z mąki i smalcu zrobić rumianą zasmażkę.
Krok 6 - Zupa ziemniaczana z kalarepą i pieczarkami foto
Połączyć z zupą, dodać podsmażone pieczarki, zagotować.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym lub przyprawą do zup w płynie. Przed podaniem obficie posypać posiekaną natką pietruszki.
RenataZ-et
Zupa ziemniaczana z kalarepką i pieczarkami na wywarze z mięsa jest wyśmienita. W sam raz na chłodne jesienne i zimowe dni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat