Zupa ziemniaczana z boczkiem (z kuchni amerykańskiej)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • cebula biała

    2 szt
  • boczek wędzony

    10 plasterków
  • tłuszcz

    3 łyżki
  • mleko

    3 szklanki
  • bulion drobiowy

    3 szklanki
  • śmietanka

    1 szklanka
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie:
Cebulę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, następnie zeszklić na tłuszczu z przyprawami. Dodać mleko, bulion i gotować do miękkości. Po przestudzeni zupę zmiksować, wlać śmietankę, podgrzać (lecz nie gotować) i przyprawić w razie potrzeby do smaku. Boczek przysmażyć na suchej patelni, pokruszyć i dodać do zupy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 23.03.2015 08:45
to bardzo smaczna zupa
berys18 23.03.2015 08:01
smakowałaby mi
Wacław 15.03.2015 10:42
zjadł bym taka zupę ;-)
Internetowa Kuchnia 15.03.2015 00:15
Bardzo lubię ziemniaczaną
Wiktoria29 14.03.2015 19:37
pewnie smaczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat