Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ziemniaczana z bluszczykiem kurdybankiem
- bluszczyk kurdybanek 2 łyżki
Do garnka wlewamy wodę, solimy i zagotowujemy. W międzyczasie rozgrzewamy na patelni olej i wrzucamy na nią kaszę, smażymy 3-4min. Marchew obieramy, kroimy w krążki, selera i ziemniaki również obieramy, kroimy w kostkę.
Do gotującej wody wrzucamy kaszę, marchew, ziemniaki i selera.
Pora drobno kroimy, cebulę kroimy w cienkie pół-krążki, czosnek ścieramy na tarce lub wyciskamy.
Na patelnię na której smażyliśmy kaszę dolewamy oleju i smażymy cebulę, po 2min dodajemy pora, smażymy 3-4min. i zawartość patelni
dorzucamy do zupy.
Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Bluszczyk drobno siekamy. Kiedy ziemniaki i kasza będą miękkie, dokładamy czosnek i bluszczyk. Gotujemy jeszcze wszystko razem 5min.