Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ziemniaczana

5.0
(45)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Idealna jesienna, rozgrzewająca zupa ziemniaczana.

Składniki:

Składniki:

wywar drobiowy 2 litry
ziemniaki 3 sztuki
marchewka 1 sztuka
korzeń pietruszki 1 sztuka
cebula duża 1 sztuka
seler naciowy 1 gałązka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 0.2 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
olej rzepakowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ziemniaczana

Marchewkę i pietruszkę kroimy w większą kostkę, cebulę w mniejszą, seler w plasterki, wszystko wrzucamy do garnka i smażymy na wolnym ogniu do zrumienienia.

Zalewamy bulionem, dodajemy majeranek i wędzoną paprykę, gotujemy 5 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i wszystko gotujemy do około 10 minut.

Zupę studzimy, wyławiamy z niej połowę warzyw, miksujemy je w blenderze. Zmiksowane warzywa wlewamy z powrotem o zupy, doprawiamy ją solą i pieprzem, zagotowujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak