Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ze świeżych opieniek

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby leśne 3 garść
ziemniaki 3 sztuka
marchewka 1 sztuka
seler 1/4 sztuka
rosół wołowy 1,5 litr
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 2 sztuka
cebula 1 sztuka
masło 1/2 łyżka
olej rzepakowy 1/2 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
natka pietruszki do podania

Porada

*warto użyć mocno esencjonalnego rosołu zupa będzie miała lepszy smak

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ze świeżych opieniek

Kapelusze opieniek starannie oczyścić, a następnie szybko opłukać. Większe pokroić, a małe pozostawić w całości. Grzyby wrzucić na gotującą się wodę i gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Następnie wylać na sitko, przelać zimną wodą i dokładnie odsączyć.

Na patelni rozgrzać masło i olej, wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Gdy cebula będzie miękka wrzucić opieńki i przez chwilę razem smażyć mieszając od czasu do czasu.

Do garnka wlać rosół, dodać pokrojone ziemniaki, marchewkę i seler. Doprowadzić do wrzenia, dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu. Gdy warzywa zmiękną dodać podsmażone opieńki. Całość jeszcze przez chwilę gotować. Jeśli jest taka potrzeba, to jeszcze raz doprawić do smaku. Zupę podawać z posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 06.11.2014 09:37
A ja zupki z opieniek jeszcze nie gotowałam.......
wioleczka83 08.10.2014 20:20
moje ulubione grzybki
noninka77 08.10.2014 20:17
Pysznie wygląda :-)
2milutka 08.10.2014 19:11
bardzo fajna zupa:)
kasienka23 08.10.2014 17:52
pyszna zupka!
Marta Ryżek-Kalkowska 08.10.2014 17:47
smacznie tutaj :)
Habibi 08.10.2014 17:47
Bardzo lubię opieńki - zarówno do zupy, jak i do sosu czy farszu. Przeważnie robię takie zupki na rosole lub jakimś mięsnym wywarze, ale od czasu do czasu lubię i taką lżejszą zjeść. Często dodaję do takiej zupy garść kaszy jęczmiennej lu nawet pęczaku :)
monikalangier 08.10.2014 17:19
pyszna zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak