Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ze świeżych borowików

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

seler korzeniowy 0.5 szt
marchew 1 sztuka
cebula 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 2 sztuki
śmietana 30% 50 ml
masło 2 łyzki
mąka 1 łyzka
woda 1/2 szkl.
borowiki 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ze świeżych borowików

Kroki postępowania

1
Borowiki obrać, pokroić i umyć. Zalać zimna woda, około 2 litrów. Wrzucić liść laurowy, sól, pieprz. Gotować około 20 min.
Krok 1 - Zupa ze świeżych  borowików foto
2
Seler oraz marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Następnie wrzucić do gotujących się grzybków.
Krok 2 - Zupa ze świeżych  borowików foto
3
Na patelnie wrzucić posiekana w kostkę cebulkę i podsmażyć ją na maśle. Gdy będzie miała już złoty kolor. Wrzucić do zupki. Mąkę rozrobić w pół szklanki wody i wlać do zupki żeby ją troszkę zagęścić. Na koniec dodać śmietanki i jeszcze doprawić do smaku według uznania.
Krok 3 - Zupa ze świeżych  borowików foto
4
Można posypać natką pietruszki według uznania. Smacznego :)
Krok 4 - Zupa ze świeżych  borowików foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 17.10.2012 15:53
Smaczna zupa.
Donata 17.10.2012 15:24
Pyszna zupka :)polecam:)
sylwia / sytofala 17.10.2012 14:58
rarytas jesieni :)
Beatris 17.10.2012 14:46
Doskonała grzybowa zupka. Pyszna.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak