Zupa ze słodkiej białej kapusty

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Polecam bardzo smaczna ,pożywną zupę ze słodkiej białej kapusty z dodatkiem warzyw. Zupa ugotowana na rosole który został z dnia poprzedniego.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki zupy

  • rosół

    2 litry
  • młoda kapusta

    500 gramów
  • marchewki

    3 sztuki
  • seler korzeniowy

    150 gramów
  • pietruszka

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    4 sztuki
  • liście laurowe Prymat

    2 sztuki
  • kminek Prymat

    3 szczypty
  • ziemniaki

    4 sztuki
  • natka pietruszki

    1 garść
  • mąka

    2 łyżki
  • sól

    3 szczypty
  • pieprz

    3 szczypty
  • przyprawa w płynie

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagotować wcześniej ugotowany rosół.
Marchewkę , pietruszkę oraz seler obrać opłukać , zetrzeć na tarce duże oczka, następnie dodać do rosołu.
Gotować na małym ogniu około 15 minut,dodać oczyszczoną z wierzchnich liści , poszatkowaną kapustę białą oraz obrane, opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liść laurowy, odrobinę kminku oraz ziele angielskie.
Gotować do miękkości warzyw.
Zupę zagęścić lekką zasmażką z masła i mąki.
Na koniec dodać poszatkowaną natkę pietruszki, w razie potrzeby doprawić do smaku pieprzem , solą oraz przyprawą w płynie.
Zupę można zabielić śmietaną jak ktoś lubi.

Bożena Matuszczyk
Fajnie smakuje doprawiona na talerzu octem i cukrem (na talerzu kto chce sobie doprawia)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 07.06.2018 19:42
dobra zupa.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat