Zupa zapiekana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czerstwego pieczywa

    0,5 kg
  • wątrubki z drobiu

    30 dag
  • pomidory

    4
  • jajko

    4
  • czosnku

    3 ząbki
  • cebula

    1
  • marchew

    1
  • seler

    1
  • rosołowa

    kostka
  • ser żółty

    1
  • szałwi

    szczytpa
  • oliwy

    8 łyżek
  • tymianku

    szczypta
  • soli i pieprzu

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę, marchew, seler i pomidory drobno pokroić. W dużym garnku rozgrzać 8 łyżeczek oliwy i zrumienić tymianek. Dodać cebulę, marchew i seler. Kiedy cebula zarumieni się, dodać pomidory, sól i pieprz. Dusić na małym ogniu przez 10 min. Pokroić pieczywo na średniej wielkości kawałki. Wrzycić do garnka. Dodać kostkę rosołową i 1,5 litra wody. gotować przez 30 min. Pokroić drobno czosnek i watróbki. W oddzielnym naczyniu podgrzać kilka łyżek oliwy i zrumienić na niej czosnek. Dodać wątróbki, szałwię i kilka łyżek gotującego się wywaru. Kiedy wątróbki zrumienią się, przełożyć całość do garnka z zupą. Wymieszać. Przelać wszystko do żaroodpornego naczynia. Ubić jajka ze szczyptą soli i kilkoma łyżeczkami startego sera. Wstawić do gorącego piekarnika na 5 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika192 05.02.2011 12:53
dobre
ewelinapac 16.01.2011 11:11
pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat