Zupa z zielonych szparagów

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udko z kurczaka

    1 szt
  • woda

    2 l
  • szparagi zielone

    250 g
  • ziemniaki

    2 szt
  • cebula

    1 szt
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • lubczyk świeży

    1 garść
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • jajko

  • grzanki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Udko włożyć do garnka z zimną woda. Gotować na małym ogniu, zbierając szumy.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni razem z posiekanym czosnkiem. Dodać do gotującego się mięsa. Ziemniaki i szparagi pokroić. Główki szparagów odłożyć, a resztę wrzucić do zupy. Dodać liście lubczyku. Gotować, aż wszystko zmięknie. Przyprawić. 5min przed końcem dodać odłożone szparagi.
Wyjąć z zupy mięso, a resztę zmiksować blenderem na gładki krem. Można odłożyć parę szparagów do dekoracji. Mięso pokroić i wrzucić do zupy.
JAJKO W KOSZULCE:
Osoloną wodę z niewielką ilością octu (1 łyżeczka) zagotować. Jajko wbić do miseczki, zrobić wir w wodzie i wlać jajko w środek. Gotować 3min. Środek po takim czasie powinien się ściąć. Podać do zupy ze szparagami.
Posypać grzankami.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna169Hosz 23.06.2015 13:58
Ślicznie podana!
Krystyna32 23.06.2015 07:34
bardzo apetyczna
patryska76 22.06.2015 23:25
pięknie podana!
Ankha 22.06.2015 20:51
Estetycznie podana aż miło spojrzeć
gosia1988 22.06.2015 20:05
taką lubię :)
IKrakowianka 22.06.2015 19:14
bardzo smaczna zupa
ewelinapac 22.06.2015 18:50
pyszna taka zupka
gosia56 22.06.2015 18:43
Super zupka;)
IZABELA29 22.06.2015 18:29
apetycznie wygląda
Alex_M 22.06.2015 18:04
pyszna zupka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat