Zupa z zielonej soczewicy

Zupa z zielonej soczewicy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wędzone

    300 gram
  • soczewica zielona

    2 gram
  • marchew

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler

    kawałek
  • ziemniaki

    5 sztuk
  • cebula

    1 sztuka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    3 sztuki
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    5 sztuk
  • przyprawa uniwersalna

  • czosnek

    2 ząbki
  • majeranek

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka przekładamy żeberka , dodajemy obraną cebulę, listki laurowe oraz ziarna pieprzu i ziela angielskiego, wlewamy 3-4 litry wody, doprawiamy do smaku domową jarzynką i gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa. Z wywaru wyjmujemy mięso oraz cebulę, wsypujemy namoczoną soczewicę i gotujemy do miękkości. Warzywa obieramy kroimy w drobną kostkę , ziemniaki kroimy w trochę większą kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości. Zdejmujemy z ognia , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz roztarty w dłoni majeranek, doprawiamy do smaku.
bogusia 82
Zupę ugotowałam tak jak gotuję grochówkę, wyszła bardzo smaczna i aromatyczna, doskonale rozgrzewa w chłodne dni. Jesienną porą częściej mamy ochotę na takie sycące zupy, szczególnie kiedy za oknem szaro i zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 08.01.2017 22:56
przepyszna zupa !!!!!
Smaczna_B 08.01.2017 17:31
Pięknie podana , smaczna.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat